‘ClickCease’/

Programmatisk annonsering: Derfor bør du benytte deg av det

Christian E. Morterud

Christian E. Morterud

Daglig leder

Digital markedsføring har for lengst blitt den foretrukne markedsføringsteknikken for bedrifter som vil synliggjøre varer og tjenester. Det finnes imidlertid mengder av plattformer og kanaler for markedsføring.


Online markedsføring og digitale annonser kan blant annet vises i søkemotorer som Google, i nettaviser eller på sosiale medier som Facebook. Det kan være tidkrevende å manuelt legge ut annonser i de ulike kanalene. Det er her programmatisk annonsering kommer inn i bildet!


 


Hva er programmatisk annonsering?


Programmatisk annonsering er en markedsføringsmetode som går ut på automatisk kjøp og salg av online reklame og annonser. Kjøp og salg foregår via egnede plattformer for kjøp og salg på nett, og kan sammenlignes med en børs.


Ulike medier – som for eksempel nettaviser – legger ut annonseplasser for salg på plattformene. Diverse annonsører kan deretter legge inn et bud dersom de ønsker at mediet skal vise annonsen. Aktøren som byr høyest, vinner «budrunden».


Kjøpet utføres automatisk så fremt kriteriene for kjøpet er i boks. Da vil annonsen din vises i sanntid, enten det er på VG.no eller andre nettsider. Denne umiddelbare prosessen rundt annonsevisning kalles ofte for Real Time Bidding (RTB).


 


Fordeler ved programmatisk annonsering


Programmatisk annonsering byr på en rekke fordeler. Ønsker du kanskje å oppnå økt kvalitet på trafikken til nettsiden din, eller vil spare tid? Da kan denne markedsføringsmetoden være noe for deg.


Vi skal nå se på noen av de største fordelene ved å benytte seg av programmatisk annonsering på nett:


 


Enklere og mer effektiv markedsføring


Den automatiserte prosessen sørger blant annet for mer effektiv markedsføring, siden du kun trenger å forholde deg til én plattform.


Når du byr på annonseplasser vil kjøp og eventuelle visninger skje i sanntid, og fullstendig automatisk. Det er med andre ord ikke behov for forhandlinger eller tidkrevende dialog med annonseselgerne i ulike medier.


Bedre kontroll over mediekjøp


Ulike annonsenettverk vil ofte tilby såkalt frekvenskontroll for annonsevisningene du kjøper. Dette betyr i praksis at du setter en spesifikk grense for antall ganger én og samme bruker kan se annonsen.


Grensen kan for eksempel være på 15 visninger. Ved tradisjonelt kjøp av annonser på nett fra forskjellige leverandører, vil gjerne visningene overlappes. Dette kan føre til at annonsen kanskje vises 50 ganger eller mer til samme person.


Dette kan føre til at du betaler for annonser som i prinsippet ikke fører noen vei. Dette er en av de viktigste grunnene til at du bør velge programmatisk annonsering.


 


Økt kvalitet på nettsidetrafikk


Med programmatisk annonsering kan du også øke kvaliteten på trafikken til nettstedet ditt. Du vil nemlig kun betale for visning av annonser som oppfyller kriterier du har satt.


Ved å kjenne målgruppen din kan du sette passende kriterier, slik at reklamen når ut til idealkundene dine. Dette vil øke sjansen for at de potensielle kundene klikker seg inn på annonsen og faktisk konverterer.


Mange norske bedrifter har oppnådd økt klikkrate og konverteringsrate ved hjelp av programmatisk markedsføring.


 


marketing plan


Ulemper ved programmatisk annonsering


Det er få ulemper ved å benytte seg av programmatisk markedsføring innen digital annonsering. Den kanskje mest innlysende ulempen er at du må sette deg inn i hvordan programvaren fungerer.


Som regel benyttes DSP-programvare for Real Time Bidding. DSP er kjøpsplattformer, og disse løsningene er ikke alltid så intuitive. Mange kan derfor dra nytte av ekstern hjelp, dersom de ikke har nødvendig kompetanse innabords.


Du bør heller ikke forvente at programmatisk annonsering er billigere. Prisen du betaler per tusende visning (CPM) er sannsynligvis høyere enn ellers. Dette veies imidlertid opp av at visningene til gjengjeld er mer treffsikre. Dette vil kunne gi økt Return on Investment (ROI).


 


Ulike annonsestrategier med programmatisk annonsering


Dersom du ønsker å benytte deg av digital annonsering og programmatisk markedsføring, finnes det en rekke ulike annonsestrategier å velge mellom.


Som regel vil du kjøpe individuelle visninger basert på kriteriene du har satt, fremfor bulker med tusenvis av visninger.


 


Retargeting


I noen tilfeller kan det lønne seg å vise annonsene til forbrukere som har besøkt nettsiden din tidligere. Dette er potensielle kunder som allerede har vist interesse for bedriften din, noe som er verdt å følge opp.


Se for deg at en person har vært innom nettsiden din og sett på et produkt. Deretter besøker vedkommende en nettside som Dagbladet.no, hvor han eller hun ser en annonse for det samme produktet. Dette kalles retargeting.


 


Prospektering


Prospektering går ut på å vise annonser basert på øvrige segmenteringer, med mål om å nå ut tik ønsket målgruppe.


Skal du for eksempel selge bredbånd, kan det lønne seg å nå ut til personer basert på hastigheten på deres internettlinje. Er det brukere med tregt nett, kan du nå ut til dem med reklame for raskere bredbånd.


 


Audience targeting


Det er også populært med audience targeting innen programmatisk annonsering. Disse annonsene vil vises til brukere basert på deres demografiske opplysninger eller atferd.


Kanskje du ønsker å selge produktene dine til kvinner fra et visst område i Stavanger, som har vist interesse for det du selger?


 


Event-markedsføring


Det er også vanlig med event-markedsføring innen programmatisk annonsering. Dette er annonser som vises til brukere med utgangspunkt i spesifikke hendelser som vil trigge et behov.


Se for eksempel for deg at du selger parasoller eller vifter. Da kan annonsen din kobles opp mot værmeldingen. Da kan annonsen aktiveres i områder der det er mye sol og varme.


Artificial intelligence and machine learning cocnept. Funny robotic futuristic character, black chalkboard with handwritten text Artificial intelligence. Pink background


Digital annonsering med kunstig intelligens


Innen programmatisk markedsføring benyttes kunstig intelligens – også kjent som Artificial Intelligence (AI) – hyppig.


Programvare basert på kunstig intelligens vil analysere trafikk og besøkende på nettsiden din. Dette kan sikre at annonsene blir mer treffsikre.


 


Hva er AI?


AI på plattformer for programmatisk annonsering er en form for maskinlæring. Vi kan definere kunstig intelligens som informasjonsteknologi der aktiviteter justeres etter omkringliggende faktorer. Dette gjør at teknologien fremstår som intelligent.


Maskinlæring kan betraktes som en underkategori innen kunstig intelligens, og beskriver systemer som kan «lære». Dette kan nesten sammenlignes med menneskets hjerne, siden systemet gjerne lærer mer og mer over tid.


 


Kunstig intelligens og markedsføring


AI kan stadfeste viktige data som hvor trafikken stammer fra (geografisk lokalisasjon), alderssegment, kjønn og demografi. Kunstig intelligens kan også finne ut hva slags enhet de besøkende benytter (nettbrett, mobil, PC…), samt operativsystem.


Programvare med kunstig intelligens vil dermed kunne gi deg gode anbefalinger når det kommer til digital annonsering. Du kan blant annet få tips til hvor annonsene bør publiseres, og hva slags markedsplasser du bør benytte.


AI vil noen ganger anbefale bruk av åpne børser, mens andre ganger kan private markedsplasser være mer hensiktsmessig.


 


Annonsene vises til riktige personer til rett tid


Treffsikkerhet er en av de mest åpenbare grunnene til at bedrifter benytter seg av programmatisk annonsering. Ved hjelp av kunstig intelligens vil annonsen din kunne vises og tilpasses forbrukernes vaner, interesser, enheter og geografi. Blant annet.


Istedenfor å vise annonsene dine til «alle» – og dermed også personer eller bedrifter utenfor målgruppen – vises de til potensielle kjøpere. Du betaler dermed ikke for å vise annonser til lite aktuelle kjøpere.


 


Hvordan sette i gang med programmatisk annonsering?


Dersom du ønsker å benytte deg av programmatisk annonsering, må du først og fremst ha tilgang til de såkalte annonsebørsene. Dette kan du få om du benytter en digital kjøpsplattform som er beregnet på nettopp dette.


Vi kan blant annet nevne plattformer som Adform, Delta Projects og DV360. Dette er populære leverandører av DSP-programvare her til lands.


Det finnes dessuten flere forskjellige kjøpsmetoder innen programmatisk annonsering. Her er de mest vanlige:  • Real Time Bidding (RTB): RTB er åpen budgivning gjennom annonsebørsene, og er tilgjengelig for alle. Alle som har en DSP-plattform kan bli med i budrundene.

  • Private deal: Disse kjøpsavtalene selges til en rekke annonsører. Den som byr høyest vinner annonsevisningen. Budene starter på en minimumspris.

  • Preferred deal: Her benyttes en minimumspris når publisist legger ut annonseplasser som annonsører kan by på. Budgivningen er lukket.

  • Programmatic guaranteed: Denne kjøpsavtalen minner mye om direkte mediekjøp. Her bestiller man annonseplass direkte via publisisten og kjøper bulk-visninger. Kjøpet foregår imidlertid gjennom en programmatisk kjøpsplattform. Man avtaler antall visninger med publisisten.


 


Er programmatisk annonsering noe for deg?


Programmatisk annonsering kan kanskje virke komplisert om du ikke har hørt om markedsføringsteknikken tidligere. Dette er imidlertid en effektiv og enkel markedsføringsmetode som sikrer mer treffsikker annonsering.


Du kan også spare tid om du benytter programmatisk markedsføring, og oppnå økt kvalitet på trafikk til nettsiden. Samtidig vil du få full kontroll over annonsevisningene, og du kan blant annet bestemme antall visninger.


Ønsker du økt kontroll, treffsikkerhet og tidsbesparende markedsføring? Da er programmatisk markedsføring absolutt noe for deg. Kunstig intelligens innen markedsføring har kommet for å bli!


Vi tar gjerne en prat med deg om du ønsker råd og tips, eller et uforpliktende tilbud.

Del denne posten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin