‘ClickCease’/

Søkemotorannonsering | Alt om søkemotormarkedsføring

Christian E. Morterud

Christian E. Morterud

Daglig leder

I dag benytter de fleste av oss søkemotorer daglig – enten det er for innhenting av informasjon eller shopping på nett. Det er derfor stadig flere bedrifter som velger å benytte seg av søkemotormarkedsføring når varer og tjenester skal markedsføres.


I denne guiden skal vi se nærmere på søkemotorannonsering som markedsføringsmetode. Vi skal blant annet forklare deg forskjellene på markedsføring i Google og sosiale medier. Finn ut hva som passer best for deg!


Hva er søkemotorannonsering eller SEM?


Søkemotorannonsering kalles også for SEM (Search Engine Marketing). Denne markedsføringsteknikken handler om å drive trafikk til nettsider ved hjelp av betalte metoder. SEM kalles også for søkemotormarkedsføring.


Du kan drive organisk trafikk til nettsiden din gratis ved å benytte deg av søkemotoroptimalisering (SEO). Dette går ut på å optimalisere nettsiden slik at den blir mer synlig i søkemotorer som Google. SEO kan oppnås ved bruk av blant annet søkeord.


Søkemotormarkedsføring derimot, kan betegnes som betalt annonsering tilknyttet søk i søkemotorer. SEM utføres på en rekke ulike måter. Blant de mest populære finner vi følgende:  • Betalte annonser i søkemotoren (f.eks. Google Ads)

  • Pay Per Click (PPC): Du betaler per klikk

  • Cost Per Mile (CPT): Du betaler per 1 000 visninger


Business working desk with tablet showing search engine marketing conceptSEO vs. SEM


Det er mange begreper å forholde seg til innen søkemotormarkedsføring. Blant disse finner vi SEO, som altså er søkemotoroptimalisering. Dette er en av de mest populære formene for markedsføring, og mange optimaliserer innholdet på nettsiden sin for økt synlighet.


Det finnes en rekke SEO-teknikker. Blant de mest kjente er implementering av relevante søkeord (for eksempel i bloggposter på bedriftens nettside). Googles algoritmer endres stadig, og det gjelder derfor å holde seg oppdatert på hva slags nettsider de fremhever.


Foruten bruk av søkeord, kan man oppnå SEO ved å lage mobilvennlige nettsider, ha unikt tekstinnhold og ved å optimalisere siden for stemmesøk. SEM eller søkemotorannonsering er betalt søk, i motsetning til SEO som er organisk.


Dersom du ikke har tid eller penger til å søkemotoroptimalisere siden din, kan SEM være et godt og effektivt alternativ. Ved hjelp av betalte annonser i søkemotoren driver du trafikk til siden din. Betalt søk og søkemotormarkedsføring benyttes i dag av mange norske bedrifter.


Hvilken søkemotor er best for søkemotormarkedsføring?


Det finnes en rekke søkemotorer i Norge og resten av verden. Google er utvilsomt den største og mest kjente, og benyttes av rundt fire milliarder mennesker på verdensbasis.


Ønsker du å nå ut til flest mulig, kan det med andre ord lønne seg å fokusere på søkemotormarkedsføring i Google. Det er imidlertid noen internettbrukere som foretrekker søkemotorer som Yahoo, og disse kan du også nå ut til.


Søkemotormarkedsføring: Google Ads og Bing Ads


Den klart mest brukte plattformen som benyttes innen søkemotorannonsering er Google Ads. Tjenesten kalles ofte bare for «Google Ads». Med Google Ads kan markedsførere by på annonseplasser og sikre økt synlighet i søkemotoren Google.


Vi skal imidlertid ikke glemme forbrukere som benytter Yahoo. Ved hjelp av tjenester som Bing Ads er det mulig å nå ut til mange av dem som av ulike grunner ikke vil bruke Google. Bing Ads fungerer på tilsvarende måte som Google Ads.


Google annonser | Slik starter du med søkemotormarkedsføring


Du kan enkelt lage Google annonser ved hjelp av Google Ads. Bedriften din kan da nå ut til potensielle kunder idet de søker etter relevante ord i søkemotoren. Annonsene kan også vises når potensielle kunder søker på tilsvarende bedrifter.


Google tar betalt for å fremheve bedriften din i søkemotoren via Google annonser. Du vil imidlertid kun betale for resultatene. Dette kan for eksempel være når noen klikker på lenken til nettsiden din (Pay Per Click).


For å lage en Google annonse må du først og fremst logge deg inn på Google Ads-kontoen din. Deretter kan du legge inn URL, overskrift, beskrivelse og lignende. Deretter er det bare å lagre annonsen. Google vil måtte godkjenne annonsen før den publiseres på nett.


Du kan også lage Google Shopping annonser. Disse inneholder også bilder, pris og butikknavn – i tillegg til tekst. Med Google Shopping annonser kan du nå ut til potensielle kunder på Google og andre nettsteder der kundene ferdes.


nøkkelord skrift


Digitale annonser i sosiale medier vs. søkemotor


Skal du markedsføre bedriften din ved hjelp av digitale annonser? Da står gjerne valget mellom Google Ads og annonser i sosiale medier. Sistnevnte kan for eksempel være Facebook Ads, der du betaler Facebook for å vise annonsen din.


Du kan også betale for annonser i andre sosiale medier, som LinkedIn, Instagram og lignende. Hva er egentlig mest effektivt – digitale annonser i søkemotor eller på sosiale medier?


Søkemotormarkedsføring med Google Ads annonsering


En stor andel av alle annonser på nett er Google Ads annonsering. Ved å annonsere på Google vil søkemotoren vise relevante annonser til de som søker på spesifikke produkter og tjenester.


Har du for eksempel en skobutikk, vil dine Google annonser kunne vises til personer som søker på ord som «støvler», «støvletter» og lignende. Søkemotormarkedsføring i Google kan med andre ord bidra til konvertering av leads.


Annonser i sosiale medier


Med Facebook Ads og andre annonser i sosiale medier kan du enkelt nå ut til potensielle kunder basert på deres interesser. Dersom noen nylig har søkt etter «skinnstøvletter» på nett eller har besøkt online skobutikker, vil annonsen for din skobutikk være relevant.


Mens Google fokuserer på konvertering av leads, fokuserer Facebook i større grad på å vise annonsen til brukere basert på deres interesser. Googles annonser vises i større grad til dem som søker på visse produkter.


Reklame på Google eller Facebook – hva er best?


Facebook finner potensielle kjøpere basert på faktorer som demografi, sider brukerne «liker» og lignende. Det er med andre ord en fordel å kjenne kundegruppen sin godt dersom man skal oppnå økt konverteringsrate med Facebook Ads.


Mange mener at Google Ads er best når du ønsker å nå ut til kunder raskt og effektivt. Du kan oppnå umiddelbar ROI (Return on Investment) eller avkastning med Google annonser.


Dersom du ønsker at kunder skal oppdage og utforske bedriften din, kan imidlertid Facebook Ads være mer effektivt. Denne kanalen er ypperlig for deg som vil gjøre forbrukere obs på merkevaren din!


Magnifying Glass. Concept of Web Search


Hva er programmatisk annonsering?


Når det kommer til annonser på nett, er programmatisk annonsering en stadig økende trend. Enkelt forklart handler programmatisk annonsering om automatiske kjøp og salg av annonser på nett via egne plattformer.


Ulike medier selger annonseplasser via plattformene, og ulike annonsører kan deretter by på disse. Du legger inn et bud basert på hvor mye du er villig til å betale for visninger av annonser. Klaffer kriteriene vil annonsen din vises i sanntid, helt automatisk.


Programmatisk annonsering kan for eksempel skje i form av «audience targeting», der annonsen din blir vist basert på forbrukerens adferd og demografi. Det er også populært med «retargeting», der du når ut til personer som har besøkt nettsiden din tidligere.


Annonsen kan for eksempel vises i nettaviser og lignende. Benytter du Google Ads vil du kun nå ut via Google. Med programmatisk annonsering kan du nå ut på opptil 98 % av hele internett – inkludert Google.


Derfor bør bedriften din benytte søkemotormarkedsføring i Google


Når det kommer til digital markedsføring og annonser på nett, er Google blant de mest gunstige plattformene. Gjennom en søkemotor som Google kan du nå ut til mange potensielle kjøpere.


Dersom du ønsker å finne nye kunder, er Google Ads et ypperlig verktøy. Google annonser kan føre til økt konverteringsrate, og synliggjør merkevaren din på nett. Søkemotormarkedsføring i Google kan utvilsomt bidra til at bedriften når sine mål.


Facebook Ads er også effektivt, men egner seg best dersom kundene skal finne bedriften din – og ikke omvendt. Med søkemotormarkedsføring bidrar du til å nå direkte ut til målgruppen.


Det finnes mange verktøy for deg som ønsker å synliggjøre bedriften på søkemotorer i Norge. Med Google shopping annonser, betalt søk, programmatisk annonsering og lignende, finnes det en verden av muligheter!


Vi tar gjerne en prat med deg om du ønsker råd og tips, eller et uforpliktende tilbud.

Del denne posten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin